M1 
Rengeteg kutyással megesik, hogy addig kutyátlan ismerőseik kölyökbeszerzés után megkeresik őket tanácsokért. A kutyás barátaim és én is rendszerint sulizni irányítjuk őket, hisz egy jó iskolában minden segítséget megkapnak, mégis rengeteg példa van arra, hogy az emberek a kutyaiskolát a cirkuszi - vagy rendőrségi képzéssel keverik össze, pedig ez nem erről szól!

“Nem kell nekem, hogy bukfencezni tudjon!” vagy “Nem akarom én tüzes karikán ugratni, csak fogadjon szót!” Fogadjon szót, hallgasson rám…

Az a helyzet, hogy a mi kutyáink nem azért “okosak”, mert így születtek, hanem mert folyamatosan kapják tőlünk az irányítást, a visszajelzéseket, tanításukra, nevelésükre kihasználjuk a környezetünk adta lehetőségeket és nem sajnáljuk négylábú társunktól a közös játékot, az esetleg szűkös szabadidőnket sem. A kutyád nevelése, a kutyás élet nem olyan, hogy elmész egy gyorstalpaló tanfolyamra és két hét alatt a Pamacsod vagy Néród mindent tud….

 
 

Kutyásnak lenni életforma

Ahhoz, hogy a kutyáddal jó viszonyod legyen, lehet, hogy alapvetően kell megváltoztatnod a stílusodat, életformádat vagy épp a személyiségedet. Nem szeretem összehasonlítani a kutyát a gyerekkel, de sok szempontból olyan, mint a gyerek, a gyereknevelés. Folyamatos kontroll kell, következetesség, türelem, figyelem, stabil háttér, szeretetteljes kapcsolat és közös élmények, hogy társai legyetek egymásnak, ami örömet, tartalmas életet jelent neked és a kutyádnak is!

 
 m2

m3 

Könnyebb megelőzni a bajokat, mint kijavítani!

Nincs nehezebb dolog, mint kutyát újraprogramozni… Inkább álljunk neki az alapozásnak tudatosan és segítséget kérni, mert a berögzült rossz tulajdonságokat, magatartást nagyon nehéz korrigálni. A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak segítségért, mikor már késő, nem kevés fáradalmat okozva ezzel a kiképzőknek és saját maguknak is.


 

Jó kapcsolat nélkül csak kutyát tartasz, nem leszel kutyás

A jó kapcsolathoz, pedig mint tudjuk, kettő kell. És nem azon alapszik, hogy kajáztatod a Blökit, a kötődésért neked is meg kell dolgoznod, és ehhez például kiváló egy kutyaiskola!   Ha a kiskutyád megkapta az oltásait, akkor már lehet is menni, ovizni vagy a kezdő csoportba, ahol az első lépéstől megmutatjuk, elmagyarázzuk, hogy hogyan viselkedj vele, kontrollált körülmények között hagyjuk játszani a piciket a picikkel, a kicsiket a nagyobbakkal, a nagyokat a nagyokkal, és közben folyamatosan megismerhetitek a képzés alapjait. Válaszolunk a kérdéseidre, segítünk a nevelésben, a tanításban a foglalkozásokon.  Hidd el, sokkal jobb kiképzőkre hallgatni, mint a szomszéd Ica nénire, akinek a 10 éves Pajtikája már fél éve nem rángatja a pórázt, és egy szál virsliért harmadik könyörgésre le is tud ülni. És ami még nagyon fontos, a kutyák is életük végéig taníthatók! Ha későn is jutott eszedbe, hogy valahogy nevelni kellene engedetlen ebedet, akkor is bátran vágj bele, és kapcsolódj be a képzésbe!

 

4 

5   

Nem csak bukfencezni vagy karikán ugrani szoktunk egy suliban

Az engedelmes feladatok megismerése után, bár egy agility edzésen az utóbbi azért megesik ? A kezdő foglalkozásokon a gazdik és kutyáik az engedelmességet szoktak általában tanulni, olyan dolgokat, mint a fektetés-ültetés, ami nem ördögi tudomány, de éppenséggel életet menthet, ha ezzel megakadályozod, hogy a kutyád az autó alá szaladjon, nem beszélve arról, hogy egy stabil helyben maradás és behívás a mindennapi élet során is rengeteget segít! Megismered, miért fontos a jó kapcsolat, a közös játék – gazda-kutya és kutya-kutya között, mert nekik is szükségük van arra, hogy találkozzanak, játszanak fajtársaikkal, barátságot kössenek, elfogadják egymás közelségét. Ha emellett elkapott a hangulat, tetszik a sulis közeg, a közösség, vagy valamely kutyás sport felkelti érdeklődéseteket, szeretnéd kipróbálni ügyességeteket, akkor pedig továbbléphetsz, amerre te – és a kutyád – szeretnél. Megismerkedhetsz kutyás sportokkal és a rendszeres gyakorlás és képzés után versenyeken is összemérhetitek tudásotokat más iskola növendékeivel

 

 


 

A jó kutya - kutyás  holtig tanul

Nincs olyan, hogy teljesen kiképzett kutya. A hivatásos, szolgálati kutyákat is folyamatosan tréningezik, akiknek valóban komoly feladata van, pl. mentőkutyák, azokat pedig rendszeresen újra és újra levizsgáztatják. Ha csak lezavarsz egy tanfolyamot, és utána rá se nézel a Blökidre, vagy hébe-hóba ellátogattok egy-egy kiképzésre, akkor csak idő kérdése, és kidobott pénzzé formálódik az egész kutyás sulizás… Nem azt mondom, hogy életed végéig minden hétvégén menjetek kiképzésre, de amit ott megtanultál, gyakorolnod kell vele otthon, séták, kirándulások során, bárhol. A lényeg, hogy legyen boldog, tartalmas, közös kutyás életetek! 
 
 edzés febr 47

 

7 
 

Könnyebb megelőzni a bajt, mint kijavítani!

Nincs nehezebb dolog, mint kutyát újraprogramozni… Inkább álljunk neki az alapozásnak tudatosan és segítséget kérve, mert a berögzült rossz tulajdonságokat, magatartást nagyon nehéz korrigálni. A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak segítségért, mikor már késő, nem kevés fáradalmat okozva ezzel a kiképzőknek és saját maguknak is.
 

 

 

Nem a kutya tanul!

A kutyaiskola nem kizárólag a kutyáknak szól. ? A kutyádat TE neveled, a suliban azt mutatjuk meg, hogy neked hogyan kell viselkedned. Ahogy nagyapáink is mondták,” amit Pisti megtanult azt István is tudja” a tudást már nem veszi el tőled senki. Megfelelő alázattal és szorgalommal a nulláról is lehet valakiből ügyes kutyás, akár néhány hónap alatt. Ha nem is leszel Cezar Milán2, azért annyit megtanulhatsz, hogy a jövőben felelősségteljesen, tudatosan neveld a kutyádat, öröm legyen minden együtt töltött napotok.
 
 8

 

 10
 
 
 9