Rengeteg kutyással megesik, hogy addig kutyátlan ismerőseik kölyökbeszerzés után megkeresik őket tanácsokért. A kutyás barátaim és én 

M1

is rendszerint sulizni irányítjuk őket, hisz egy jó iskolában minden segítséget megkapnak, mégis rengeteg példa van arra, hogy az emberek a kutyaiskolát a cirkuszi- vagy rendőrségi képzéssel keverik össze, pedig ez nem erről szól!

“Nem kell nekem, hogy bukfencezni tudjon!” vagy “Nem akarom én tüzes karikán ugratni, csak fogadjon szót!” Fogadjon szót, hallgasson rám…

Az a helyzet, hogy a mi kutyáink nem azért “okosak”, mert így születtek, hanem mert folyamatosan kapják tőlünk az irányítást, a visszajelzéseket, tanításukra, nevelésükre kihasználjuk a környezetünk adta lehetőségeket és nem sajnáljuk négylábú társunktól a közös játékot, az esetleg szűkös szabadidőnket sem. A kutyád nevelése, a kutyás élet nem olyan, hogy elmész egy gyorstalpaló tanfolyamra és két hét alatt a Pamacsod vagy Néród mindent tud….

 

Kutyásnak lenni életforma 

 

Ahhoz, hogy a kutyáddal jó viszonyod legyen, lehet, hogy alapvetően kell megváltoztatnod a stílusodat, életformádat vagy épp a személyiségedet. Nem szeretem

m2összehasonlítani a kutyát a gyerekkel, de sok szempontból olyan, mint a gyerek, a gyereknevelés. Folyamatos kontroll kell, következetesség, türelem, figyelem, stabil háttér, szeretetteljes kapcsolat és közös élmények, hogy társai legyetek egymásnak, ami örömet, tartalmas életet jelent neked és a kutyádnak is!

 

 

 

Könnyebb megelőzni a bajokat, mint kijavítani!

 

m3

Nincs nehezebb dolog, mint kutyát újraprogramozni…

Inkább álljunk neki az alapozásnak tudatosan és segítséget kérni, mert a berögzült rossz tulajdonságokat, magatartást nagyon nehéz korrigálni. A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak segítségért, mikor  már késő, nem kevés nehézséget okozva ezzel a kiképzőknek és saját maguknak is. A kiképzések, foglalkozások alkalmával megtanulhatod hogyan motiváld a kutyádat hogy figyeljen rád, örömmel fusson hozzád ha hívod. Kicserélhetitek tapasztalataitokat, megbeszélhetitek a kutyáddal kacsolatos problémáidat, megoszthatjátok sikereiteket. Az egyesület szervezésében a kiképzőink mellett,  egy - egy szeminárium keretében külsős szakemberektől is szerezhetsz nevelési, képzési ismeretet.            


                                                                                                                                                             

Jó kapcsolat nélkül csak kutyát tartasz, nem leszel kutyás                                                  

 

4A jó kapcsolathoz,   pedig mint tudjuk, kettő kell. És nem azon alapszik, hogy     kajáztatod a Blökit, a kötődésért     neked is meg kell dolgoznod, és ehhez például kiváló   egy kutyaiskola!  Ha a kiskutyád megkapta az oltásait,   akkor már lehet is menni, ovizni  vagy a kezdő csoportba, ahol az első lépéstől megmutatjuk, elmagyarázzuk, hogy  hogyan viselkedj vele, kontrollált körülmények között hagyjuk játszani a piciket a picikkel, a kicsiket a nagyobbakkal, a nagyokat a nagyokkal, és közben folyamatosan megismerhetitek a képzés alapjait. Válaszolunk a kérdéseidre, segítünk a nevelésben, a tanításban a foglalkozásokon. Hidd el, sokkal jobb kiképzőkre hallgatni, mint a szomszéd Ica nénire, akinek a 10 éves Pajtikája már fél éve nem rángatja a pórázt, és egy szál virsliért harmadik könyörgésre le is tud ülni. És ami még nagyon fontos, a kutyák is életük végéig taníthatók! Ha későn is jutott eszedbe, hogy valahogy nevelni kellene engedetlen ebedet, akkor is bátran vágj bele, és kapcsolódj be a képzésbe!

 

 

 

Nem csak bukfencezni vagy karikán ugrani szoktunk egy suliban

 

Az engedelmes feladatok megismerése után, bár egy agility edzésen az utóbbi azért megesik 🙂 A kezdő foglalkozásokon a gazdik és kutyáik az engedelmességet szoktak általában tanulni, olyan 5dolgokat, mint a fektetés-ültetés, ami nem ördögi tudomány, de éppenséggel életet menthet, ha ezzel megakadályozod, hogy a kutyád az autó alá szaladjon, nem beszélve arról, hogy egy stabil helyben maradás és behívás a mindennapi élet során is rengeteget segít! Megismered, miért fontos a jó kapcsolat, a közös játék – gazda-kutya és kutya-kutya között, mert nekik is szükségük van arra, hogy találkozzanak, játszanak fajtársaikkal, barátságot kössenek, elfogadják egymás közelségét. Ha emellett elkapott a hangulat, tetszik a sulis közeg, a közösség, vagy valamely kutyás sport felkelti érdeklődéseteket, szeretnéd kipróbálni ügyességeteket, akkor pedig továbbléphetsz, amerre te – és a kutyád – szeretnél. Megismerkedhetsz kutyás sportokkal és a rendszeres gyakorlás és képzés után versenyeken is összemérhetitek tudásotokat más iskola növendékeivel.

 

 

A jó kutya - kutyás holtig tanul

 

edzés febr 47

 Nincs olyan, hogy teljesen kiképzett kutya. A hivatásos, szolgálati kutyákat is            folyamatosan  tréningezik,   akiknek  valóban komoly        feladata van,   pl.         mentőkutyák,  azokat pedig     rendszeresen  újra és újra levizsgáztatják. Ha csak lezavarsz egy tanfolyamot, és utána rá se nézel a Blökidre,  vagy hébe-hóba ellátogattok egy-egy kiképzésre, akkor csak idő kérdése, és kidobott pénzzé formálódik az egész kutyás sulizás… Nem azt mondom, hogy életed végéig minden hétvégén menjetek kiképzésre, de amit ott megtanultál, gyakorolnod kell vele otthon, séták, kirándulások során, bárhol. A lényeg, hogy legyen boldog, tartalmas, közös kutyás életetek!  A kutyás közösségekben, egyesületekben új barátságok is kialakulhatnak, aminek meghatározó láncszeme a kutya.  

 

 

Szabadidős program részesei lehettek

 

7

  Fontosnak tartjuk, hogy kilépjünk az egyesület védő keritésén, az ott megtanultakat alkalmazva kutyáinkkal rendszeresen szervezünk közös erdei, városi sétákat, kirándulásokat, túrákat. Tőbbnapos kutyás táborozásokat barátokkal, családtagokkal, vagy a suli területén szervezett játékos napok, közös főzőcskézés erősiti a kutyás baráti közösséghez való tartozás érzését felnőtt és gyerekgazdikban, és persze a kutyákban egyaránt.

 

 

A képzések során nem kizárólag a kutya tanul!

 

 

8 A kutyaiskola nem kizárólag a kutyáknak szól. 🙂 A kutyádat TE neveled, a suliban  azt mutatjuk meg, hogy neked hogyan kell viselkedned, hogyan tanítsd a kutyádat, hogyan foglalkoz vele.  Ahogy nagyapáink is  mondták,” amit Pisti megtanult azt István is tudja” a tudást már nem veszi el tőled senki. Megfelelő alázattal és szorgalommal a nulláról is lehet valakiből ügyes kutyás, akár néhány hónap alatt. Ha nem is leszel Cezar Milán 2, azért annyit megtanulhatsz, hogy a jövőben felelősségteljesebben, tudatosabban neveld a kutyádat, öröm legyen minden együtt töltött napotok.

 

 

 

                    A mellékelt képek Egyesületünk életképei 😊                                                                 

10